Triatlon: Antrenman Programının Temelleri

Triatlon - Antrenman Programının Temelleri

Her sporda -triatlon da dahil, sporun özelliklerine veya müsabaka şartlarına uygun bir antrenman programına ihtiyacınız var. Triatlon gibi dayanıklılık sporlarında ayrıca öne çıkan hazırlık döneminin daha fazla önem kazanması.

Branşa -triatlonda yüzme, bisiklet ve koşu olarak 3 branş söz konusu- özel yüklenmelerden ve çalışmalardan önce hazırlık için gerekli, 8-12 haftadan oluşan bir plana ihtiyaç duyulur.

Hazırlıklar teknik, kuvvet, kondisyon düzeyi ve yaralanmaları önlemeye yönelik uygulamaları içeren çalışmalardan oluşmalıdır diyebiliriz.

Triatlon Sporunda Hazırlık Antrenmanlarının Temel Noktaları

Bir antrenman sezonu, sporcu için oldukça uzun ve zorlayıcı bir süreçtir. Burada sporcunun stresi (kas ve kemik dokularındaki hücresel streslerden mental streslere) iyi bir antrenman programı ile planlanmaya ve bu streslerin kademeli olarak sporcunun vücudunun uyum sağlayabileceği şekilde artırılması esasına dayanır.

Triatlon programında hazırlık döneminde sporcu, koşu, yüzme ve bisiklet sporunun gerektirdiği hareket biyomekaniği ve teknik üzerinde çalışmalı, branşlara ve kendine uygun ısınma yöntemini belirlemeli, güç ve kondisyon egzersizlerini takip etmelidir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar;

Hareket ekonomisi: Vücudun sahip olduğu kapasiteyi ve enerjiyi en efektif şekilde kullanma düzeyidir.

Teknik: Teknik üzerinde çalışmalar yapılırken hareket paternine odaklanılmalı ve yorgun olunmamalıdır. Hazırlık döneminde teknik üzerinde yoğunlaşılan haftada en az 3 antrenman yapılmalıdır.

Süreç: Hazırlık programında yoğunluk, şiddet ve antreman sıklığı kademeli olarak artılırmalı ve antrenman prensiplerine uyulmalıdır. Haftalık egzersiz yoğunluğu %10’dan daha fazla artırılmamalıdır.

Enerji Adaptasyonu: Vücudunuz, antrenmanlara alıştıkça enerji metabolizmasını kullanırken optimum enerji sağlamayı öğrenir. Özellikle triatlon gibi uzun mesafe sporlarında enerjiyi en efektif metabolik süreçler ile kullanmak, iyi bir performans -bir başka hedef olarak yarışı tamamlama da olabilir- ortaya koyabilmek için gereklidir. Bu süreçlerde yüklenmenin yoğunluğuna bağlı olarak enerji protein, yağ ve karbonhidratlar aracılığıyla metabolize edilir. İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli içecekler bu enerjileri kısa sürelerde sağlayabilir ancak kan şekeri düzeylerini ve insulin salınımı süreçlerinin dengesini bozar. Sağlıklı bir beslenme ve antrenman planının birlikte yürütülmesi ile enerji süreçleri optimum bir hal alır ve dokularda enerji açığa çıkarmak için gerekli süreçler verimli hale gelir.

Performans: Antrenman programınız hangi düzeyde olursa olsun, sporcunun yeteneğine ve kapasitesine göre planlanmalı ve uygulanmalıdır. Bu noktada sporcunun yalnızca vücut kompozisyonu değil, antrenmanın neden olduğu streslere verdiği psikolojik reaksiyonlar da önemli rol oynar. İyi planlanan bir hazırlık programı ile sporcu bu süreçlere uyum sağlamalıdır.

İlginizi çekebilir: Antrenman Programı Hazırlık Evresi – Antrenmanlara Başlarken

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir