Performansı engelleyen faktörler denildiğinde, aklımıza sporcuyu fizyolojik sistemlerden psikolojik durumuna kadar etkileyebilecek her türlü faktör gelebilir. Bu yazı kapsamında ele alınacak kısım, triatlona yeni başlayan veya bu branşa yeni geçiş yapan sporcuların sahip olduğu sportif becerilerde gözlemlenebilecek zayıf noktalar.
Antrenman programı, her zaman bir hedef çevresinde şekillenir. Gelişim için sonraki en önemli etken ise sporcunun zayıf noktalarını belirlemektir. Sizi ve performansınızı sınırlandıran faktörlerin neler olduğunu değerlendirmeniz gerekmekte.
Temel aerobik kondisyon düzeyiniz, anaerobik uygunluğunuz, kas dayanıklılığınız veya branşlara özgü birçok etken performansı sınırlandırıcı etkilere sahip olabilir.
Sporcunun eksik yönlerini belirlediğinde, iyi bir antrenör için gelişim yolunu açmak sanıldığından daha kolaydır.
Triatlona özgü bir şekilde bu konuyu ele alırsak, yeni başlayan veya geçiş yapan sporcular ilk sezonlarını temel sportif beceriler ve uyum ağırlıklı antrenmanlar ile geçirirler.
Çünkü yoğun yüklenmeler içeren antrenmanlardan önce fizyolojik ve psikolojik olarak temel bir altyapı oluşturulmalıdır. Aksi takdirde bu streslere vücut tepkisiz veya zayıf kalabilir, sonunda kronik yorgunluklar nedeniyle programa ara vermek zorunlu hale gelir.
Elit seviyede yarışan triatletlerin herhangi bir sportif beceride belirgin bir şekilde zayıf kalması neredeyse kabul edilemez. Hedefler ne kadar yüksekse rekabet o kadar artar.
Yarışmaya katılan diğer sporcuların da zayıflıkları üzerinde çalıştığını unutmamak gerekir.
Yani bir seviyeden sonra sporcular arasındaki temel fark, zayıflıklarını kimin en iyi şekilde bertaraf edebildiğidir.
Performansı engelleyen faktörler belirlenmeden önce sporcunun teknik ve kondisyon durumu katılacağı yarışın rotasından zeminine veya diğer özelliklere kadar olabildiğince her şey plan dahilinde ele alınmalıdır.
Rakiplerinizle karşılaştırdığınızda daha iyi performans sergilemenizi engelleyen faktörler olarak ele alabileceğimiz bazı becerilere göz atalım.
Hareket Frekansındaki Zayıflıklar
Bu kapsamda hızdaki zayıflık olarak tasvir edilen nörolojik hareket ritmidir. Yani sinir sisteminin kaslara sinyal iletileri gönderme ve hareketin gerçekleşme hızı.
Örnek olarak koşuda adım frekansı verilebilir. Bazı sporcular dakika içinde 90 adım veya daha fazla atarken diğerleri 75 sınırlarında kalabilir. Tabi yalnızca adım sayısı değil adım uzunluğu da hızı ve frekansı etkileyebilir.
Ancak burada genellikle adım frekansının hızlı kasılan kas fibrillerine bağlılığı ön plana çıkar.
Dayanıklılıktaki Zayıflıklar
Dayanıklılıktaki zayıflık branşlara özgü olarak sporcunun yeterli aerobik kondisyon düzeyine veya koşu ekonomisi gibi hareketin optimum enerji ile uygulanmasına uyumsuzluk olarak açıklanabilir.
Genellikle uzun mesafe sporlarına yeni geçiş yapan sporcularda gözlemlenir.
Teknikteki Zayıflıklar
Genellikle triatlon gibi sporlarda tekniğin en zayıf kaldığı branş, yüzmedir -eğer sporcu yüzme sporundan triatlona geçmediyse.
Ancak kolay gibi gözükse de bisiklet ve koşunun gerektirdiği teknik detaylar sağlanmazsa, uzun vadeli bir antrenman programının devam ettirilmesi ve iyi bir performans ortaya koyabilmek neredeyse imkansızdır.
Burada teknik hareketteki zayıflıkları belirlemek için koşu, bisiklet ve yüzme sırasında kaydedilen video görüntüleri antrenman sonrasında izlenebilir. Tekniki hataların belirlenmesi ve düzeltilmesi için oldukça etkili ve kolay bir yoldur.
Zayıf yönü belirledikten sonra basit bir şekilde ölçebileceğiniz aralıklar oluşturun. Yüzmede dirsek açısı, koşuda vücut salınımı veya bisiklette bacak itişi ve çekişi arasındaki ritim dengesizliği olabilir.
Nicel bir değer veya aralık belirleyerek antrenmandan antrenmana gelişiminizi gözlemleyin.
İlginizi çekebilir: Dayanıklılık: Yorgunluğa Rağmen Devam Edebilme Yeteneği