Aerobik kapasite, fizyolojik sistemlerimiz için oldukça önemli olsa da antrenmanların uzunluğu ve yoğunluğu sebebiyle kuvvet ve hız gibi becerilerin geliştirilmesi için yapılması gereken antrenman sayısını etkileyebilir. İyi bir performans kapasitesine sahip olmak için bu oranlar iyi bir şekilde planlanmalı ve süreç içinde sporcu performans testleri ile zayıf yönlerini belirlemelidir. Şimdi Antrenman Programı Hazırlık Evresi ve Dayanıklılık: Yorgunluğa Rağmen Devam Edebilme Yeteneği yazılarına ek olarak, sporda kuvvetin önemli noktalarına kısaca değinelim.
Günlük konuşmalarımızda birçok konuda kuvvete farklı anlamlar yükleyebiliriz. Belki de sporda ele aldığımızda insanlara biraz kafa karıştırıcı gelme nedeni budur.
Kuvvetten bahsettiğimizde, kas kuvvetinden bahsediyoruz. Tanım olarak su, rüzgar veya yükselti olarak ne olursa olsun bir direncin üstesinden gelebilme yeteneği olduğunu söyleyebiliriz. Başka bir tanımda ise kasların uyarılma becerisi olarak karşımıza çıkabilir.
Kuvveti geliştirmenin en iyi yolu temel olarak yerçekimine ve dışarıdan bir dirence karşı koymaktır. Ağırlıkla yapılan çalışmalara ek olarak bisiklette ve koşuda dağlık veya eğimli arazilerde yapılan antrenmanlar da kuvvetin gelişimine katkı sağlar.
Kuvvet antrenmanları hızlı kasılan kas liflerimizin yanında, yavaş kasılan kas liflerini de geliştirir ve bu aerobik yoğunluk arttığında dahi enerji üretebilmelerini sağlar.
Ağırlık çalışmalarında ele alındığında, aynı kuvveti üreten iki sporcudan zayıf olanı relatif olarak daha yüksek kuvvet üretir. Çünkü sporda relatif kuvvetin tanımı, mutlak kuvvetin vücut ağırlığına bölümüdür.
Mutlak kuvvette ise kasın veya vücudun hacmine bağlı olmaksızın üretilen maksimum güçtür. Bireyin tek tekrarda kaldırabileceği maksimum ağırlık olarak da ifade edilebilir.
Antrenmanlarınızda kuvveti ölçmenin en kolay yolu, hareketlerinizde dirence bağlı olarak hareket hızınız veya kullandığınız ağırlıklar aracılığıyladır. Basit bir şekilde aynı hareketlerde hafta hafta ağırlığı artırabilir ve sağlıklı bir gelişim elde edebilirsiniz.
Sporcularda kuvvet sportif performansı artırmasının yanında sakatlıkların ve yaralanmaların engellenmesini de sağlar. Spor bilimlerinde izometrik, dinamik ve reaktif kuvvet testleri ile sporcuların kuvvet ve performans testleri birçok şekilde yapılır. Reaktif kuvvet, sporcunun eksantrik kas kasılmasından konsantrik kas kasılmasına geçiş hızı veya yeteneği olarak tanımlanabilir.
Kuvvet-zaman karakteristiklerinden genel veya özel kuvvetlere, kasın kasılma yeteneğinden sakatlık oranlarına kadar kuvvet ile ilgili dikkat edilmesi gereken birçok faktör vardır.
Temel olarak yararlanabileceğiniz İngilizce bir kaynak: The Importance of Muscular Strength in Athletic Performance