Enzim nedir? Ve egzersiz ile nasıl bir bağlantısı olabilir?
Temel olarak, sindirim sistemindeki enzimlerin görevi, vücudunuzdaki kimyasal tepkimeleri hızlandırmak amacıyla katalizör görevi görmektir -ilk olarak daha büyük molekülleri vücut tarafından daha kolay emilimi sağlanacak kadar küçük parçacıklara ayırmak olarak.
İnce bağırsağın ilk ve en kısa kesimi olan duodenum amino asitlerin proteinlerden, yağ asitleri ve kolesterolün yağlardan, basit şekerlerin ise karbonhidratlardan ayrıştırıldığı yerdir. Yani tüm besinler, kan dolaşımında taşınabilecek kadar küçük moleküllere ayrılır.
Herhangi bir sindirim sistemi enziminin tüm faydalarından yararlanmak için -kullanıyorsanız, yemekten 30 dakika önce almanız gerek.
Yaşlandıkça bu daha da önemli hale geliyor. Enzim konusundaki araştırmaları ile bilinen Dr. Edward Howell, Enzyme Nutrition adlı kitabında, “Ortalama bir insan 40 yaşına geldiğinde enzim rezervlerinin % 70’ini kaybeder.” diyor. Ve vardığı sonuçlara göre sahip olunan enzim rezervleri ile yaşam süresi arasında ilişki olduğunu söylüyor.
Egzersizlerde enzim etkilerine örnekler
Egzersiz ile bağlantılı bir çalışmada katılımcılara ağırlık çalışmaları yaptırılmış ve quadriceps kas grubunun ekstansiyon ve fleksiyon hareketleri incelenmiş. Katılımcılara protokoller rastgele seçim yöntemiyle uygulanmış ve tüketmeleri gereken 5.83 gramlık selüloz plasebosu ile proteolitik besin takviyesi verilmiş (proteaz, bromelain ve papain içeren takviyeler).
Katılımcılar 21 gün boyunca antrenmanlara devam etmiş. Takviye periyodundan sonra ise katılımcılar, MaxVO2’nin %60’ında 45 dakikalık bir koşu bandı protokolünü, uygulama öncesi kan örnekleri alındıktan sonra gerçekleştirilmiş.
Ve fleksiyon hareketlerinde maksimum yüklenmelerde gruplar arası farklılıklar gözlemlenmiş.
Bu fark proteaz kullanan grubunun lehine, daha yüksek kuvvet ortaya koyabildikleri şeklinde (ayrıca bkz. Protease supplementation improves muscle function after eccentric exercise).
Effects of a protease supplement on eccentric exercise-induced markers of delayed-onset muscle soreness and muscle damage isimli çalışmada ise proteaz takviyelerinin kas hasarı ve kas ağrılarının başlangıç zamanları üzerinde olan etkileri incelenmiş. Yine plasebo kontrollü olan çalışmada, 20 erkek katılımcı enzim veya plasebo grupları olarak sınıflandırılmış.
Katılımcıların testlerinde unilateral izometrik ön kol fleksiyonu kuvveti, kol çevresi ölçümleri, öznel ağrı değerlendirmeleri, plazma kreation kinaz aktivitesi ve miyoglobin konsantrasyonları ölçülmüş ve değerlendirilmiş. Proteaz takviyesi alan grup ile plasebo olarak mikrokristalin selüloz alan gruplar karşılaştırılmış. Testler iki hafta arayla, gruplar ve ekstremiteler değiştirilerek uygulanmış.
Sonuç olarak, proteaz takviyesi alan grupta izometrik ön kol fleksiyonu kuvvetinde %7.6’lık bir artış görülmüş. Bunun kısa süreli antrenman dinlenmelerinde yararlı olarak kullanılabileceği ve bu şekilde dolaylı olarak performansı artırdığı düşünülüyor.
Araştırmalar hala netlik kazanmış değil, egzersizin etkilerini araştırmak sanıldığından çok daha karmaşık olabiliyor. İnsan vücudunu da günlük aktivitelerden yaşamsal faaliyetlerine kadar etkileyen çok fazla etken olduğunu unutmamak gerek.
İlginizi çekebilir: Olimpiyat Oyunlarında Doping Yapmak Neden Bu Kadar Kolay?